27.08.2013

Glutenfrie skolebrød

Skolebrød er noe som er godt likt her i huset! Jeg merker at jeg lager mindre å mindre vanlig hvetebakst etter at største sønnen min fikk påvist cøliaki. Prøver heller å finne oppskrifter som er tilpasset han. Så i dag bestemte jeg meg for å prøve å lage skolebrød, å etter hvor fort de forsvant å dømme...så var de godt etanes!

Denne oppskriften er nok til 12 stk, og kan fryses om man ikke har på melisen og kokos.

100g smør
3 1/2 dl melk
50g gjær
50g sukker
1 ts kardemomme
Ca 600 g semper fin mix 
2 ss fiberhusk

Smelt smør og tilsett melk,varm opp til 37grader. Løs opp en pk gjær oppi melkblandingen. Om man bruker tørrgjær, så tilsettes den oppi sammen med det tørre!! 
Ta alt det tørre og bland sammen, tilsett så vesken å bland godt sammen til en smidig deig.
Sett den til heving på en lun plass, tildekt av plast. La den heve i ca 30 min
Del opp deigen å trill ut 12 boller, å sett til etterheving i 20 min. Lag en fordypning i bollen, å fyll med vaniljekrem.Steikes midt i ovnen på 225grader i 15-20 min. Avkjøles på rist!
Lag melisglasur og smør på bollene, å dypp de i kokos. Så er det bare å nyte :)


18.08.2013

Bryllupskake

To bekjente gifta seg i helga, å jeg hadde fått gleden av å lage kaken. Bruden er glad i farger, å ikke redd for å prøve det litt " utradisjonelle". Brudekjolen hennes var lilla med sølvbroderier på,å var kjempelekker. 
Valget ble en 3egt kake, med ulike kaker og fyll. 
Det første jeg måtte gjøre, var å starte på pynten...har ikke lagd så masse roser før, å jeg visste det ville ta tid. Jeg satt i 5 timer uten å få til en eneste rose, da fant jeg ut at jeg skulle sove på det :) for roser er øving, øving og atter øving!! 
Neste dag gikk det bedre... Jeg fant den måten som funka best for meg
Å etter en dag ved spisebordet, så hadde jeg klart å få ferdig pynten jeg trengte til 3 kaker! Jeg lager alltid litt ekstra, sånn tilfelle :) 
Sånn ble resultatet! Roser i to ulike lilla-nyanser :) 
    Kake nr1, lukket valnøtt. Kaketoppen      hadde brudeparet kjøpt inn på forhånd
                 Kake nr2, romkake 
       Kake nr3, sjokoladekake fylt med bringebærmousse og hvit sjokoladekrem

Gratulerer med dagen, Inger og Rolf 


30.07.2013

Glutenfrie Hamburgerbrød

Selv om butikkene stadig kommer med nye ting som er glutenfritt, så er det greit å prøve og finne alternativ:) jeg lagde for noen dager siden glutenfrie hamburgerbrød. Denne oppskriften er til 6 hamburgerbrød.    
250 g sh'a'r  mix B, 1 ts fiberhusk, 1 ts tørrgjær, 1/2 ts salt, 1 egg, 3 ss rapsolje og 2 dl kaldt vann.
Bland alt det tørre, tilsett egg, olje og vann. Elt sammen i kjøkkenmaskin i 4-5 min. Ha plast over bakebollen, å sett til heving et par timer.
Kna deigen med litt mel på kjøkkenbenken og del i 6. Trill 6 boller og trykk de ganske flate( ca 8mm). Etterheves under plast i 30 min. Pensle med egg og strø på sesamfrø. Stekes midt i ovnen på 225grader i ca 15 min. Avkjøles på rist 

Glutenfrie boller


Å få til et godt resultat med glutenfritt er en utfordring. Jeg prøver stadig vekk nye oppskrifter for å finne noen som jeg syns er bra! Å som en dame fra Cøliakiforeningen sa, at det er ikke all glutenfri mat som smaker godt!! Å det hadde hun rett i. Jeg har prøvd flere bolleoppskrifter, å nå har jeg endelig funnet en jeg kommer til å bruke fast :)     Oppskriften er som følger: 1 pk fersk gjær, 6dl melk, 1ss fiberhusk, 1 egg, 275 g smelta smør, 660 g semper fin mix, 1 pk Toro fin kakemix, 150 g sukker, 1 ts bakepulver og 1/2 ts kardemomme. Smelt smøret og tilsett melken, varm opp til 37 grader. Løs opp gjæren i blandingen, og tilsett et egg og rør sammen. Bland alt det tørre sammen i en bolle, å tilsett vesken. Kjøres godt sammen til en smidig deig.La deigen heve Ca 30-50 min.Trill ut boller, å la de etterheve i 30 min 

Pensle med egg, stekes midt i ovnen på 210 grader ca 15 min
Å de smakte kjempegodt!! 

22.07.2013

Glutenfrie Pitabrød

3 1/2 dl lunka vann, 25 g gjær, 1/2 dl pofiber, 3 ss olje, 1/2 ts salt og 1pk Semper mix( evt fin mix med fiber eller lavprotein mix) Rør ut pofiber i vannet, og tilsett oljen. Bland det tørre, og tilsett vesken. Elt godt sammen til en smidig deig! Settes til heving 30 min.                                           Sett en steikeplate midt i ovnen på 250grader. Del deigen i 6, og klem de en og en ut på bakepapir. 3 på hvert bakepapir. klem de ut til de er ca 4-5 mm tykk.Ta ut den varme platen fra ovnen, å trekk bakepapiret med pitabrød over på plata.Settes tilbake i ovnen og stekes i ca 8 min.
Man kan fylle med masse, men her i huset er glutenfritt Kebabkjøtt en klar favoritt! Sammen med salat, revet ost, rødløk, mais, agurk og taffel sticks kan dette nytes både for de med og uten cøliaki.
Så da er det bare og nyyyyte :)