29.12.2012

Tjukk-læms

Tjukk-læms er noe som går ned på høykant her i huset.Etter å ha vært på marked, så fant jeg ut at jeg skulle prøve å lage disse selv.Jeg pleier å lage deigen dagen før jeg skal bruke den,da er den lettere å arbeide med syns jeg
  Ta 1 kg hvetemel, 2 kopper sukker, 200 g margarin, 1 ss hjortesalt og 1 ss natron og smuldre alt
  sammen. Tilsett 7 dl kulturmelk, 1 dl fløte og 1 ss sirup. Arbeid deigen godt sammen, og sett den    
  kaldt til dagen etterpå.

 Kjevles ut til 3-5mm tykk leiv.Legg et fat oppå( undersiden opp) i passe str å skjær rundt kanten med en pizzaskjærer. Jeg bruker frokosttallerken,syns de er passe store.Stekes lett brun på begge sider.Avkjøles på rist

Til å smøre med bruker jeg økologisk røros-smør, melis og kanel



26.12.2012

Belgiske vafler

Belgiske vafler er utrolig godt,men veldig mektig.Disse jernene er ikke så dyre lengre, man får de fra et par hundre kr å oppover :)
Til ca 16 vafler trenger du :10 egg og 450 g sukker ( røres i 8 min) tilsett 500 g hvetemel, 2 ts bakepulver og 1ss vaniljesukker.Til slutt tilsettes 220 g smelta (avkjølt) smør. Om ønskelig kan man putte oppi 150 g sjokoladebiter.
1 dl røre haes oppi hver "form" å stekes til de blir gylden




Eplekake med is

Min samboer er ikke akkurat noen kakemons.....men eplekake er en av de få kakene han spiser.De går ned på høykant.

Jeg bruker en 26 cm springform på denne oppskriften.Sett ovnen på 175 grader, så er det bare å sette i gang.
250 g sukker, 150 g romtemperert smør, 4 egg, 1 ts bakepulver og 200 g hvetemel.Bland først sammen sukker og smør,tilsett eggene....så bakepulver og hvetemel. Rør godt sammen. Tøm røren oppi formen

Del opp å skrell to epler.Bland sukker og kanel i en brødpose,legg eplene oppi...risst skikkeli så de blir dekt av blandingen. Legg de så på røra, og strå over litt kanel og sukker


                                                  Stekes midt i ovnen ca 40-50 min

Her kommer kaken knapt utav ovnen for den blir spist ;) Server gjerne med is eller krem.

25.12.2012

Sveler

Riktig God Jul alle sammen, håper dere koser dere i jula. Jeg har to gutter som elsker sveler, så det ble kveldsmaten i dag :)


Oppskrift på sveler: 4 egg, 200 g sukker, 1 l kulturmelk, 600 g hvetemel, 1ts natron, 1ts hornsalt, 2 ss  vaniljesukker og 175 g smelta smør. Rør godt sammen, å la røra stå å svelle i 30 min før steking :)

 
 
I jula bruker vi Gråddost på Svelene, men syns igrunnen de er god uten noe på også....helt nystekte fra takka!!
Fortsatt en riktig god jul til dere alle :)

24.12.2012

Giant Cupcake

En kakeform kan brukes til flere ting.... her har jeg brukt min Cupcakes-form for å lage en godteriskål.Den er lagd av noe som heter Candy Melt, og du trenger to slike poser for å lage en sånn.

Den er veldi enkel å lage.Man smelter de to posene i vannbad, tømmer ca halvparten av hver farge oppi forma...å starter med å "fordele" oppover forma med en slikkepott.Sett den i kjøleskapet i 15 min, så gjenta på samme måte.Deretter puttes den i fryseren en liten stund.Så er det bare å ta den utav, å fylle den med hva du måtte ønske :) GOD JUL alle sammen :)